Terugblik 1e raadsvergadering – 17 september 2024

Het nieuwe politieke seizoen is weer begonnen. Een terugblik op de 1e raadsvergadering.

Bij aanvang van de vergadering werden twee onderwerpen van de agenda gehaald. Enerzijds werd de nota grondbeleid geschrapt. De nota grondbeleid geeft aan hoe de gemeente omgaat met verkoop- en verhuurprocedures van grond en gebouwen. Het document dat voorlag was niet meer dan een technische beschrijving van de middelen die kunnen worden ingezet om ruimtelijke opgaven te bewerkstelligen. De raad had graag gezien dat ook het ambitieniveau – om bijvoorbeeld meer woningen te bouwen – in dit document werd opgenomen.

Verder werd de herziene laadvisie van de agenda gehaald. Verlengde particuliere aansluitingen waren in deze visie uitgesloten. De raad heeft als reactie hierop een motie aangenomen om dit wel als potentieel middel op te nemen in de visie. 

Een ander punt was de wijziging van de algemene subsidieverordening. Hoewel het een technisch omzetting betrof van het huidige subsidiebeleid bleek dat structurele subsidies, zoals het tientje per jeugdlid, niet werden geïndexeerd. We hebben met steun van de VVD een amendement ingediend om dit te wijzigen. De kosten stijgen immers wel, maar de subsidie is al jaren hetzelfde. Vage beantwoording van het college maakte duidelijk dat het raadsvoorstel kwalitatief onvoldoende is. Uiteindelijk staakten de stemmen en betekent dat dit voorstel in de volgende raadsvergadering weer aan bod komt.

Concluderend kan worden gesteld dat het college uit de “zomerslaap” moet komen en aan het werk moet met kwalitatief betere raadsvoorstellen. Het CDA blijft daarin constructief, maar wel kritisch. Dat verwachten we van onszelf en dus ook van het college.